mandag den 17. november 2008

Unacceptable Risk

Vi har ikke rigtig noget dansk udtryk for det, men det refererer til en risiko, som man under ingen omstændigheder er villig til at løbe. Som oftest sorterer man risici ved at gange konsekvens med sandsynlighed og sortere efter det, men i f. eks. militære overvejelser udelader man altid sandsynligheden - fjenden vil jo forsøge at gøre noget uventet.
I forretningslivet er det kun yderst sjældent an man løber en risiko af typen "You bet your company" og noget tilsvarende bør anvendes i forbindelse med konsekvenser der er rigtig store.
En sådan risiko er - efter min ringe mening - klimaforandringerne. Konsekvensen kan blive afslutningen på civilisationen og et tilbagefald til jæger samler-samfundet.
Det er ikke acceptabelt.
Her er det, at Bjørn Lomborg gør sig skyldig i en fejl. Man kan ikke sidestille forskning i sygdomme med bevarelsen af civilisationen, og det er det han gør ved at regne alting ud i kroner.
Hallo! Mennesket er ikke en truet art.
Faktisk er vi så mange, at vi både må mindske verdens befolkning og gå ned i levestandard, samtidig med at vi indstiller os på et mere bæredygtigt samfund, hvis vi vil have en bare nogenlunde hæderlig fremtid at stille vore børn i udsigt.
Den globale opvarmning og jordens svindende ressourcer er et problem af en størrelsesorden, der tilsiger, at skal løses før noget andet.
Det er ikke en risiko, vi har råd til at løbe.

Ingen kommentarer: